A vitamini uzun zincirlidir ve yapısında 5 çift bağ bulunduran doymamış bir alkolüdür. Ayrıca A vitamini renksizdir, yağda çözünebilir ve karaciğerde depolanabilir. A vitamini retinol olarak da adlandırılır. A vitaminininin yapısında çift bağlar bulunur buna binaen değişik izomerik formlara sahip olduğu söylenebilir. Tatlı su balıklarının sahip olduğu A1 ve tuzlu suda yaşayan ve memelilerin sahip olduğu A2 formu doğada en fazla bulunan formlarıdır. Bitkilerde var olan karotenoidler ise A vitamini öncülü veya provitamin A şeklinde görev yapar ve bu sayede vücutta A vitaminine dönüşür.
A vitamini miktarları birimlendirilmesi genelde uluslararası ünite (IU) veya mikrogram (mcg) cinsinden olur. 2015 senesinde yayınlanan TÜBER’e (Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi) göre yetişkin kadın bireylerin günlük A vitamini gereksinimi 490 mcg iken erkek bireylerin günlük A vitamini gereksinimi 570 mcg’dir. A vitaminine duyulan ihtiyaç gebelik, büyüme, gelişme ve emzirme gibi durumlarda farklılık gösterir.
A vitaminin vücutta birçok görev üstlendiği bir gerçektir. A vitamini açısından havuç çok zengindir. Havuç, göz sağlığına olumlu olarak etki eder hatta halk arasında göz doktoru olarak da isimlendirilir. A vitamini vücutta birçok organ ve sistemde çeşitli görevler üstlenir. En yaygın olumlu etkileri de şunlardır:
A vitamini bitkisel ve hayvansal kaynaklı birçok besinde farklı oranlarda bulunur. A vitamini açısından zengin kaynakları olan besinler şu şekilde sıralanabilir.
A vitamini eksikliğinin belirti vermeye başlaması için bireyin çok uzun süre dengesiz beslenmesi veya A vitamininin eğilimi üzerinde etkisi olan bir sağlık sorunu bulunması gerektiği bilinir. A vitamini eksikliğinin belirti vermeye başlamasıyla gözlemlenebilecek durumlar şunlardır: