Aydın’a bağlı bir tatil noktası olan Didim, özellikle yaz aylarında pek çok kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Doğal güzellikleri, tarihi eserleri ve gez gez bitmeyen kumsalları ile bilinen Didim’de gezilecek yerler de oldukça fazladır.
Siz de bu yerleri öğrenmek isterseniz yazımızın devamını okuyabilir, Didim’de gezilecek yerlere dair fikir sahibi olabilirsiniz.
Didyma Antik Kenti
Didim’de nereye gidilir sorusuna verilebilecek ilk cevaplar arasında Didyma Antik Kenti bulunmaktadır. Didim ilçesine adını vermesi ile bilinen bu antik kentin, Yunanca “ikiz kardeş” anlamına gelmektedir. Mitolojide Artemis’in ikiz kardeşi olan Zeus’un oğlu Apollon burada antik kentte bulunmaktadır.
Tarihi MÖ 8000 yılına dek uzanan ve ünü dünyaya yayılmış olan bu antik kent aynı zamanda dönemin en ünlü kehanet merkezi olmasıyla da bilinmektedir. Bu antik kentte limandan denize açılmak üzere yola çıkan tüccar ve askerlerin fal baktırdığı ayrıca tanrılara adak adadığı da söylenmektedir.
Didim’e ait önemli sembollerden biri olan Medusa da Didyma Antik Kenti’ne girer girmez ziyaretçileri karşılamaktadır. Yılan saçlı, güçlü bir figür olan Medusa’nın kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahip olduğu bilinmektedir.
Yenihisar yerleşkesinde yer alan bu antik kente merkezden araçla 5 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Dilerseniz araba kiralama hizmeti kullanarak kendi aracınızın konforunda bu antik kenti ziyaret edebilirsiniz.
Antik kent, müze kartı olan kişiler için ücretsiz. Kartı bulunmayan kişiler için ise 40 TL’lik bir giriş ücreti mevcut.
Apollon Tapınağı
Didyma Antik Kenti’ne yolunuz düştüyse keşfetmenizinönerildiği noktalardan biri de Apollon Tapınağı. Milattan önce 8. yüzyıla tarihlenen bu tapınak, Didim’de en çok ziyaret edilen yerler arasında bulunmaktadır.
2000 yaşını aşmış olan bu tarihi yapı, benzersiz yerleşim planı, boyutları ve günümüze dek bu derece iyi korunmuş olması gibi sebeplerle ziyaretçileri kendine hayran bırakmaktadır. Tapınak içerisinde yer alan 70 ton ağırlığa sahip tek parça mermer blok görünümü ile bakanlarda yeniden bakma isteği uyandırmaktadır.
Milet Antik Kenti ve Milet Tiyatrosu
Yapılan araştırmalar doğrultusunda tarihi Cilalı Taş Devri’ne dek giden Milet Antik Kenti, döneminde en önemli ticaret merkezleri ve liman kentlerinden biri iken günümüzde Büyük Menderes Ovası’nı oluşturan alüvyonlardan ötürü denizden 10 kilometre kadar içeride bulunmaktadır.
Aynı zamanda filozoflar kenti adıyla da anılan bu kente bu adın verilmesinin nedeni Thales ve birçok filozofun Milet asıllı olmalarıdır. Bu antik kentte aynı zamanda tiyatro, külliye, müze ve kabartmaların yanı sıra birçok yapı bulunmaktadır.
Milet’i müze kartla ücretsiz gezebilirsiniz. Eğer kartınız yoksa giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. Balat Mahallesi’nde bulunan bu antik kent ve içerisindeki birçok yapıya merkezden araç kullanarak yaklaşık 25 dakikada ulaşabilirsiniz.
Milet Müzesi
Milet Antik Kenti ile aynı bileti kullanarak gezebileceğiniz Milet Müzesi’nde pişmiş toprak eşyalar, sikkeler, takılar, süs eşyaları, heykeller ve kitabeler gibi pek çok eser teşhir edilmektedir.
2011 yılından beri ziyaretçilerine hizmet veren bu müze, yalnızca Milet Antik Kenti’nden değil çevredeki tüm antik kentlerden elde edilen buluntuları barındırmaktadır. Pazar günleri kapalı olan bu müzeye eğer Müze Kart’ınız yoksa giriş ücreti 12 TL.
Priene Antik Kenti
Eski şehir mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak görülen ve Didim’e yakın antik şehirlerden biri olan Priene Antik Şehri, Güllübahçe Köyü yakınlarında bulunmaktadır.
Bu antik kentin Mykale Dağı yamaçlarına İyonyalılartarafından inşa edildiği bilgisi mevcuttur. Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonlar nedeniyle günümüzde iç kısımda kalan Priene Antik Kenti, inşa edildiği dönemde deniz kenarında yer alan önemli liman şehirleri arasında bulunmaktadır.
Bu antik kent, Miletli mimar Hippodamus tarafından “gridsistemi” kullanılarak inşa edilmiştir. Kentin ara sokakları arazinin eğimli ve yokuş olmasından ötürü merdivenlidir.
Günümüze dek büyük bir özveri sarf edilerek korunan Athena Tapınağı, Büyük İskender’in Evi, Agora, Gymnasion ve Tiyatro Priene Antik Kenti’nde görülmesi gereken yapılar arasında bulunmaktadır. Eğer müze kartınız varsa ücretsiz olarak kenti gezebilirsiniz. Ayrıca Didim araç kiralama yoluna başvurarak kendi aracınızla kente ulaşım sağlayabilirsiniz.
Altınkum Plajı
Altın sarısı kumları nedeniyle Altınkum adını almış olan Altınkum plajı sığ ve berrak bir denize sahiptir. Merkeze sadece 2 kilometrelik mesafede yer alan bu plaja herhangi bir ücret ödemeden giriş yapabilirsiniz.
Didim’de görülecek yerler arasında özellikle deniz sevenlerin beğenebileceği Altınkum Plajı otellere yakın mesafede bulunmaktadır. Bu nedenle sık ziyaretçi çekmektedir. Didim’de görülecek yerler arasında yer vermeden edemediğimiz Altınkum Plajı denizin tadını çıkarmak için ideal yerlerden biri.
Akbük Plajı
Didim’e 20 kilometrelik bir uzaklıkta konumlanan Akbük, daha sakin bir bölge. Akbük’ün denizi de plajı da bembeyaz kumlarla kaplı.
Saplı Ada
Milattan Önce 1500′lerin başında, Ege Denizi’nde oluşan oldukça büyük bir volkanik patlama sonucu çevreye dağılan parçaların kümelenmesi bu yer şeklini oluşturmuştur. Günümüzde halen su birikintilerinin alt kısımlarında ve adanın çevresinde bu külleri görebilmek mümkün.
Aynı zamanda SİT alanı olarak koruma altına alınan ada, karayla bağlantılı bir adadır. Adaya yüzmek yerine su içerisinden yürüyerek de ulaşabilirsiniz.
Akbük Plajı’yla yaklaşık 100 metrelik bir uzaklığa sahip olan Saplı Ada, suların çekildiği zamanlarda yürüyerek ulaşım için oldukça ideal bir hale gelmektedir. Bu ada olağanüstü görüntüsü ve ilginç oluşumu ile Didim gezilecek yerler listesinde olmayı hak etmektedir.
Cennet Koyu
Didim’in en güzel koyları arasında bulunan Cennet Koyu başta kristal berraklığında denizi ve ince kumlu plajı ile dikkatleri çekmektedir.
Çam, zeytin ve meşe ağaçlarıyla çevrili olan koyda yapılabilecek birçok aktivite mevcut. İsterseniz deniz bisikleti ya da kano kiralayarak bu koyu keşfe çıkabilirsiniz.
Dalış turlarına katılarak benzersiz bir deneyim yaşayabilir, koy çevresindeki işletmelerden tüm ihtiyaçlarınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz.
Bafa Gölü Tabiat Parkı
Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olma özelliğini taşıyan Bafa Gölü, Muğla ve Aydın sınırları arasında bulunmaktadır. Doğa tutkunları için eşsiz bir yer olan Bafa Gölü Tabiat Parkı, gölün çevresinde oldukça büyük bir yeşil alanı kapsamaktadır.
Türkiye’deki gelişmiş ekolojik turizm bölgelerinden arasında yer alan bu park, fotoğraf safarileri, bisiklet turları ve rehberi geziler aracılığıyla keşfedilebilir. Bafa Gölü Tabiat Parkı içerisinde yer alan doğal güzelliklerin korunabilmesi hedeflenerek 1989 yılında sit alanı, 1994 yılında ise tabiat parkı ilan edilmiştir.
Parkta vahşi hayvanlar, yüzden fazla kuş türü, renkli balıkçı tekneleri ziyaretçileri karşılamakta ve ziyaretçilerin doğayla iç içe vakit geçirebilecekleri mesire alanları, yürüyüş parkurları, kamp alanları ve göl seyir terasları bulunmaktadır.
Heraklia Antik Kenti
Kültür ve doğa turizmini bir arada isteyenlerin ziyaret etmesi gereken yerlerden biri Heraklia Antik Kenti. Bafa Gölü’ne oldukça yakın bir mesafede bulunan ve Latmos Antik Kenti adıyla da bilinen bu kent ilçe merkezine 50 kilometre uzaklıkta konumlanmaktadır.
Kentte 65 adet kule ve 6,5 kilometre boyunca uzanan surlar bulunmakta ve kentin tarihinin milattan önce 8.yüzyıla dayandığı bilinmektedir. Hz. İsa ve havarilerinin tasvirlerinin bulunduğu bu antik kenti kolayca ziyaret etmek için çizgi araç kiralama hizmetini kullanabilir, rahatlıkla kente ulaşabilirsiniz.
Tavşan Burnu Tabiat Parkı
Denize sıfır konumda bulunan Tavşan Burnu Tabiat Parkı, sakinleşmek isteyenlerin gidebileceği bir noktadır. Didim merkezine 6 kilometrelik uzaklıkta bulunan bu parkta piknik keyfi yapılabilecek alanlar da mevcuttur.
Ayrıca parkta kendi çadırını getirmeyenlerin çadır kiralayabileceği dükkanlar da bulunmaktadır. Tuvalet ve duşların da yer aldığı bu parkta bulunan marketlerden tüm ihtiyaçlarınızı kolay bir şekilde karşılayabilirsiniz.
Kuşadası
Didim’e sadece 1 saatlik mesafede bulunan Kuşadası, Ege Bölgesi’nin dikkat çeken yerleri arasında bulunmaktadır. Kuşadası Kalesi ve Kuşadası Marina gibi yerlerin bulunduğu Kuşadası hem alışveriş yapmak hem gezmek hem de kafa dinlemek için uygun bir yerdir.
Sağtur Plajı
Yunan Adaları’na bakan plajlardan biri olma özelliği ile öne çıkan Sağtur, her yıl yüzlerce tatil severi ağırlamaktadır. Bu plaj Didim ilçe merkezine ortalama olarak 7 kilometre mesafede bulunmaktadır.
Didim merkezde gezilecek yerler arasında sayılabilecek bu plaja araçla gidilebilmektedir. Kamp alanlarına sahip olan bu plajda ziyaretçiler kamp yapabilmekte ve dilerlerse plajdaki dükkanlardan çadır kiralayabilmektedir.
Çevresinin sakin olması ve denizinin dalgasının az olması ile çocuklu ailelerin de tercih edebileceği bu plaj sakin bir nokta arayanlar için idealdir.
Balpetek Plajı
Akbük’te bulunan Balpetek Plajı, Saplı Ada’yı ziyaret etmek isteyenlerin uğradığı yerler arasındadır.
Saplı Ada manzarasıyla beraber denizin tadını çıkarabileceğiniz bu plaj Didim merkeze yaklaşık 15-16 kilometrelik mesafede bulunmaktadır. Manzarası ve popüler yerlere yakın olmasından ötürü sıklıkla
tercih edilen bu plajda ekstra herhangi bir ücret ödemeden denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Manastır Koyu
Manastır Koyu, Didim ilçe merkezine yaklaşık olarak 8 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kendinizi adeta Maldivlerdehissedeceğiniz bu koyda ulaşımın zor olmasından ötürü genel olarak sessizlik ve sakinlik hakimdir. Özel araçla ulaşımı daha kolay olan bu koyda kafanızı dinleyebilir, kitap okuyabilir ve sevdiklerinizle hoş vakit geçirebilirsiniz.
Doğanbey Köyü
Didim ilçesine yaklaşık olarak yarım saatlik mesafede yer alan Doğanbey Köyü, doğayla iç içe vakit geçirebileceğiniz yerlerden biridir. Özellikle kafa dinlemek isteyen emekliler için ideal bir nokta olan bu köyde otel veya turistik restoranlar bulunmamaktadır.
Köyde taş evler ve bol bol çam ağacı yer almaktadır. Özel aracınızla rahatlıkla ulaşabileceğiniz bu köyde huzurlu birkaç gün geçirebilir, ağaçların kokusunu içinize çekebilirsiniz.
Culin Mağarası
Didim’in doğal güzellikleri arasında yer alan Culin Mağarası, ağaçlarla ve endemik bitki türleriyle çevrili bir tepede konumlanmaktadır. Doğa gezilerinin odak noktalarından olan bu mağarada oluşması binlerce yıl alan dikitler, sarkıtlar ve damlataşı havuzları bulunmaktadır.
“Kuşini Mağarası” veya “Güvercin Mağarası” adlarıyla da bilinen bu mağara 250 metrelik derinliğe sahiptir. Oldukça güzel fotoğraflar çekebileceğiniz bu mağaranın çevresi kuş çeşitliliği bakımından zengindir. Siz de bu mağarayı ziyaret ederek benzersiz manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Poseidon Sunağı
Deniz manzaralı olmasıyla dikkat çeken Poseidon Sunağı, Yunan deniz tanrısı Poseidon adına yapılmıştır. Sunak 11 metre genişliğinde ve 20 metre uzunluğundadır. Didim ilçesinde
gün doğumu ve gün batımı manzaralarını seyretmek için ideal bir nokta olan bu sunakta denizin tadını çıkarabilirsiniz.